kolmapäev, detsember 07, 2005

Ordinary man

Pärast 3 päeva ja 9 nähtut filmi, kus 5 korral 6st olin meeldivalt üllatunud (Orwelli ja Solženitsõni raamatud olid loetud, mistõttu filmis toimuv teada), arvasin et vaevalt PÖFF veel millegi omapärasega üllatada saab, aga sai! Belgia režissööri Vincent Lannoo teine täispikk mängufilm on groteskne thriller, mis segab žanre ja võtab ootamatuid pöördeid.

Väikelinna mööblikaupmees, väikekodanlik pereisa, kes naisega tülitsemisest meeleheitel ja masendatud, raevub maanteel uimerdavalt eessõitva auto paarikese oraalsest armumängust. Hakkab neid tagant rammides jälitama, kuni kõrvalisel teel metsade vahel läheb liiale. Olles oma mänguohvri ärakoksanud, kaineneb ja ootamatult täbaras olukorras end avastanuna, käitub nagu igamees paanikas. Hakkab jälgi peitma. Matab kiiruga tapetu oma maamaja aeda, kuid tolle elukaaslast Christine (Christine Grulois) tapma ta käsi ei tõuse, küll aga groteskselt häälepaelu rikkuma.

Järgneb järjest enam ennast sissemässiva peaosalise lõputuna näiv, üha progresseeruv kadalipp. Nii tavaline meil esmase reaktsioonina asja eitada, kuid kui tõde faktidega kinnitust leiab, on tagajärjed märksa hullemad, kui koheselt oleks asi omaks võetud...

Hetkeks miski minus streikis. Kuna avastasin end vaatamas filmi, mis tegeleb patustanu sisemaailma ja -heitluste näitamisega? Üksikud pettunud lahkusid. Enne filmi oli peaosatäitja Carlo Ferrante, kes tegi psüühiliselt raskes rollis hea osatäitmise, palunud mitte lahkuda. Naljatas, et vahel on filmi ajaks uksed lukustatud! Mu kaastunne lahkunuile, jäite meeldivast elamusest ilma!

Selgub, et peategelase sõber, emaga koos elav poissmehest politseinik, kargab peaosalise naist, mis lubab ootamatusi. Aga patusuhe sõbra naisega maksab hiljem valusalt kätte. Tragikomöödiline sündmuste ahel haarab vaataja kaasa, kuni saabub õnnis jõuluõhtu. Kõik näib laabuvat. Ka pagasiruumi elama sunnitu saab kohtvalgusti, raamatuid lugeda ja jõuluõhtu kirikus oleku aegu shampustki juua, millega temakesele meenub eelmiste jõulude jõhker tülitsemine elukaaslasega. Paraku on see vaikus enne tormi. Naine valab aegamisi olematu suhte jooksul kogunenud viha välja, nõudes peategelaselt lahutust.

Edasi eskaleerub rida ootamatusi ja äkkvihamõrvad. Mitu kuud pakiruumivang olnu asub enda vangistanu kaitsele ja nüüd enese(kaitselise) tulistamise varjamiseks segab jälgi nii, et lavastub süüdlaseks politseinik. Kas õnnelik lõpp uus paar koos? Tõsiselt võetavuse vältimiseks naljatletakse, et kannatanu omal soovil jälle pakiruumi ronib...
10 palli skaalal 7,5
Belgium:103 min
Keeled: prantsuse ja hollandi

Kommentaare ei ole:

 
Blog.tr.ee