esmaspäev, detsember 01, 2008

Maailm on suur ja lunastus luurab nurga taga

Kartsin üht igavat Bulgaaria filmi, kuid olin meeldivalt üllatunud mu eelarvamuse ekslikkuses. Stephan Komandarevi nostalgiliselt lõbusas draamas pajatatakse ühe Bulgaaria pere kolme erineva ajastu, maailma ja põlvkonna lugu, mis on osavalt põimitud lauamänguga backgammon. Hämmastas millise kergusega läbi backgammoni võidustrateegia reeglite lahatakse elu filosoofiat ja probleeme. Mida kinnitamas konkreetne, tõsielust pärit vaatajaile hollywoodiliku ladususega jutustatav kolme põlvkonna lugu, mis raamatuna ilmus 1999.

Suurepärase rolli teeb Serbia tuntuimaid näitlejaid Miki Manojlovic. Ta mängib vanaisa rolli nii nauditavalt, et parafraseeriks üht tuntud reklaamilauset: "Sellist vanaisa lapsed sooviksid". Veidi häirib, et Miki on vanaisa rolli jaoks noor, sobiks pigem isaks kuna vanust 56. Veidi häiris filmi lõpuni.

Esimene põlvkond on kommunismi eelsel ajal sirgunud härrasmehelik, vana kooli esindav, kindla elufilosoofia ja põhimõtetega põlvkond, keda esindab backgammoni kroonimata kuningas Bai Dan. Eestist paralleeli tuues Kaljo Kiisa ja Lennart Meri jt põlvkond.

Sotsialismis kasvanud teine põlvkond on Bai Dani tütar väimehega, kelle vabadust ja elu ahistavad julgeoleku töötajad ning koputajad. Ideeline, sotsialistlik režiim matab ahastuses Leonid Brežnevit. Bai Dani tütre perekond otsustab haigest ühiskonnast põgeneda, läbi Itaalia põgenikelaagri.

Kolmas põlvkond on Bai Dani lapselaps Alexander, kes käis koolis Lääne-Saksamaal ja tutvustab ennast sakslase mitte bulgaarlasena. Alexander on paraku urbaniseerunud ühiskonna pehmeke. Tarbib palju igasugu seedimist ja hingamist soodustavaid, vitamiine andvaid ja muid selliseid tablette. Alexanderi töögi on mingite mõtetute kodumasinate juhendite tõlkimine.

Film jutustab 16 aastat lahus elanud Bai Dan ja Alaxendri teineteise taasleidmisest. Dan aitab lapselapsel elu tegelike väärtusi avastada, sest Saksamaal elasid vanemad lahus ja Alexander nägigi esmakordselt isa uuesti vahetult enne liiklusõnnetust. Kujundlik on Alexandri liiklusõnnetuse järgne amneesia - täielik mälu kaotus. Vanaisa Bai Dan kuuldes õnnetusest, milles hukkuvad Alexandri vanemad, sõidab talle Saksamale järgi.

Ees on pikk teekond mälu taastamisel, elu väärtuste ja oma juurte juurde naasmisel. Vanaisa toob tandem-jalgratta ja organiseerib lapselapsele vaimse ja füüsilise teekonna läbi poole Euroopa koju Bulgaariasse. Pika tee jooksul kild haaval Alexandri mälu taastub, areneb kujutlusvõime. Vanaisa julgustusel leiab ta armastuse ja omandab ka elulised backgammoni põhitõed. Alexandri vaim saab uue hingamise...

Lõpuks Itaalias Triestes, kus Alexander oli vanematega pikki kuid põgenikelaagris, vanaisa lausubki: "sa oled terve ja backgammonis pole mul sulle enam midagi õpetada". Järgmisel hommikul on Alexander mahajäetud ja kihutab viimased kilomeetrid üle Bulgaaria-Itaalia piiri kodulinna.

Kodulinna sissekeerates tervitab teeäärne valmisplakat: "Uue Bulgaaria nimel!", kus ilutseb Alexandri isa ja vanaisa piinanud, taga kiusanud julgeolekutöötaja... Mõne arvates on see üleliigne, kuid täna Ida-Euroopa kontekstis on täiesti omal kohal.

Saatus on täringud mida me hoiame oma kätes ja elu on mäng täringu servadel võimaluste ja oskuste vahel. Nagu backgammoni kuningas Bai Dan filmis õpetab: "hindad olukorda, võtad riski, teed käigu ja loodad parimat".
Hindaks 9-ga 10 palli skaalal.

Kommentaare ei ole:

 
Blog.tr.ee