pühapäev, november 30, 2008

Maadleja - The Wrestler

USAs alles 16. jaanuaril linastuva filmi "The Wrestler" IDMB-reiting on 8,8 palli ja pärjatud Kuldse Lõviga olid ootused kõrgel. Lühidalt on tegu "Million Dollar Baby" sarnase väga valusa profispordi julmust näitava draamaga.

Kui Clint Eastwoodi poksifilm on kunstiline, suurema üldistusega, siis wrestlingufilm väga naturaalne ja realistlik teos. Paralleeli tajusin alles pärast vaatamist, filmi üle mõteldes. Arvatakse, et rolli eest võiks Rourke pälvida kolme kümnendi jooksul oma esimese Oscari nominatsiooni. Võrreldes "Miljoni dollari tüdruk"uga, julgen arvata "The Wrestler" ei võida ühtegi Oscarit. Filmis pole nii perfektset kõrvalosa täitjat nagu Morgan Freeman.

Peaosatäitja Mickey Rourke teeb hiilgava rolli. Esitus on nii perfektne, et arvaks Mickey ongi wrestlingu maadleja. Teades Mickey elulugu, mängis ta sisuliselt iseennast. Iiri katoliku ja prantsuse päritolu peres sündinud Philip Andre. Artisti nimega "Mickey" võitis teismeeas poksijana 12 matši järjest, lüües oma vastase esimeses raundis nokauti... Pärast pettumust näitlejatöös naases ta profina poksiringi ja aastani 1995 võitis oma kohtumised tähtsusetute poksijatega. Kuna teda peeti liialt vanaks, et murda tippu tõsiste matšideni...

Siiski sai ta rea tõsiseid vigastusi: murtud nina, rangluu ja ribid - milline kogemustepagas rollile! Isiklikuski elus on Mickey jätnud selja taha kaks purunenud abielu kaasnäitlejatega filmidest: Debra Feuer (1981-1989) ja Carré Otis (1990-1998) supermodell, kes sai tuntuks peaosaga filmis "Metsik Orhidee", kuid lagunes seegi... Rourke muskulatuur ja keha on pensionieelikust wrestlingu legendaarsele staarile vajalikus vormis.

Teleri vahendusel kujunenud mulje wrestlingust erineb kardinaalselt USA wrestlingu klubides toimuvast. Darren Aronofsky film näitab seda naturaalselt ja väga intiimne, suurepärane kaameratöö jutustab julma loo. Filmis naturaalsete stseenidega ei koonerdata ja kellel nõrgem närv võiks kohati silmad sulgeda... Wrestlingu ringis on maadlejate veristamiseks head kõiksugu vahendid: klambripüstol, žiletiterad, okastraat, palgijupis peidus naelad, klaasikillud jpm...

Film jutustab loo läbipõlenud ja meeleheitel wrestlingu legendist Randy "Ram" Robinsonist. Wrestlingu kuldajastu 80ndad on läbi, spordiala vaatajaid on vähem, teenistus väiksem, rääkimata vahepealse aja meeletust inflatsioonist. Üle 25 aasta wrestlingu ringis maadelnud Randy elab New Jersey treileripargis. Randy võitleb rohtude abil karjääri jooksul saadud traumavaludega ja elatist teenib wrestlingu klubides esinedes.

Viimaselt esinemiselt teenituga ei saa isegi üürivõlga makstud ja ööbib kaubikus. Kaugel oma hiigelvormist, hoiab teda veel liikvel unistus come-back-matšist, mille honorariks on lubatud 1,5 miljonit. Randy soetab drug-diilerilt 1000 dollari väärtuses suure posu medikamente. Diiler teeb oma kuldkliendile suure ale, andes lisaks ka steroide, et Randy come-back-matšiks vormi tõuseks. Paraku eelneva klubiesinemise võidu järel kukub Randy südamerabanduses kokku.

Pärast südameoppi on Randy maailm rusudes, kuna mõnekümne meetri jooksu järel hakkab süda valus puperdama... Tuleb loobuda come-back-matšist ning asuda otsima esimest ettejuhtuvat stressirohket tööd, mida talle veel pakutakse...

Koolimaja fännikohtumise stseen on rusuvalt masendav. Kunagised wrestlingu tuusad on hämmingus Randyt üritusel kohates. Ta veel ju siiani ringis võistles? Wrestlingu kuulsused müüvad invaliidistunud santidena üksikutele poistest fännidele suveniire. Selles suhtes oli antiikaja Vana-Rooma meelelahutuseks korraldatud julmad gladiaatorite heitlused õiglasemad, kuna kaotajat ei jäetud sandina valusalt sente kerjama...

Randy stripparist sõpra/armukest Cassidyt mängib Marisa Tomei. 9 aastast poega kasvatav Cassidy plaanib lõpetada oma strippari karjääri. Cassidyl on elukutsest tingitult ammune kreedo: klientidega mitte intiimsemalt kohtuda, kuid suudab selle järgimisel Randyt sügavalt haavata.

Filmis eksponeeritud füüsiline ja vaimne valu on osavalt liidetud humoorikate naljade ja situatsioonikoomikaga. Randy helgeimaid hetked filmis on täiskasvanud tütrega. Järjekindlusega õnnestub tal ülessoojendada oma mineviku eksimuste tõttu jäised suhted tütrega. Paraku lõpeb see katastroofiliselt valusalt.

Randy leiab, et lihtsam on taluda füüsilist kui vaimset valu. Pealegi areenil leevendab valu vaatajate skandeerivad hüüded ja ovatsioonid. Hing endal paelaga kaelas, põgenebki Randy maailma vaimse valu eest wrestlingu ringi tagasi...

Maadleja Randy Robinson on ise osalt oma valudes süüdi, kuid Eastwoodi filmi peategelane - poksija Maggie Fitzgerald on süütu ohver, kellele vaataja tunneb südamest kaasa... Film on keskmise kinovaataja valuläve ületav, nagu püüe teivashüppes hüpata üle 4,5 meetri kõrgusest latist, kui laeni on 4,8 meetrit. Riivamisi saadi hakkama, filmi hindaks 9 palliga 10st.

Mõttetut ja võltsi wrestlingut ei oska ma hinnata. Kas filmis ei lööda wrestlingule hingekella? Pildil on lõpukaader kui südamevaluga võitlev Randy hüppab maaslebava vastase peale... Aronofsky ei saanud lõpetada nagu Clint Eastwood täiuslike haiglapalati kannatusstseenide jäljendamisega.

6 kommentaari:

Ulmeguru ütles ...

Kas Rourke mitte nooruses profipoksija polnud..?

Olev ütles ...

Eks ta alustas raudselt amatöörina kuid lähtusin wikist mis kirjutas nii: From 1968 to 1973, he compiled an amateur record of 20-7 (17 knockouts) which included wins over Ron Carter, Charles Gathers, and Joe Riles. At one point, he reportedly scored 12 consecutive first-round knockouts.

Jätsin igaks juhuks liite "amatöör" eest ära, kuid enne poksimist võis väidetavalt Mickey teismelisena võtta ka näitlemise tunde: some reports that Rourke took drama classes with the legendary "Teacher to the Stars", Jay W. Jensen, even appearing in at least one stage-play. However, the "P. Rourke" listed in that play's credits could have been his sister, Patricia Rourke, who also attended Miami Beach Senior High School.

Ulmeguru ütles ...

Pidasin profipoksina silmas pigem seda julmemat varianti, et kiivri ja kaitsmeteta...

On ka üks legendaarne lugu, kus Van Damme olevat hakanud miskis bikerite kõrtsus laiama ja Rourke olevat karateka naha päästnud...

Või siis see, kus Rourke olevat miski raske tugitooli produtsendi kabinetis läbi klaaside saatnud... noh, et produtsent ei uskunud, et selline kiitsakas ja korralik mees võiks miskit närvihaiget jõhkardit mängida...

Olev ütles ...

Pärast seda filmi saan telerist nähtvast wrestlingust paremini aru. Kõik verine on väljaroogitud ja järele jäänu on sama, mis teeseldud seks ilma alastuseta...
Kuidas see van Damme üldse märuli tegelaseks sai? Kas seetõttu, et Rourke vahepeal 1991-19995 poksima hakkas?

Trash ütles ...

Soovitan sulle dokumentaalfilmi Beyond the Mat mis räägib maadlejate karmnist olelusvõitlusest ja pole pooltki nii särav kui show.

Olev ütles ...

See film avab samuti wrestlingu maailma telgitagused. Filmist jääb mulje, et peaaegu alati on maadlejad üldjoontes lava taga eelnevalt kokkuleppinud, mida matšis tehakse.
Vajaka jäämine ehk ongi see, et filmis jäi avamata peresuhete lagunemise algsed põhjused on tingitud professioonist: hirmud ja maadlejale vajalik psühholoogilise toe puudumine. Siis tuntaks ka peaosalisele Randyle kaasa. Kasvõi väike vihjegi muudaks oluliselt sõnumit... Praegu andsin heasoovlikusest 9, samas kui "Million dollar baby" saaks minult 10.

 
Blog.tr.ee